top of page

Emma Petersén (I-16)

Emma Petersén är en student i I-16 från Malmö. Hon har tidigare varit ordförande för sektionens sociala utskott och suttit i sektionsstyrelsen. Intervjun genomfördes när Emma gick sitt fjärde år.

Emma Petersén (I-16)

Berätta lite om dig själv

Mitt namn är Emma och jag kommer från södra Sveriges metropol, Malmö. Jag läser fjärde året på industriell ekonomi, med min master inom Supply Chain Management, och är nyligen hemkommen från en utbytestermin i Perth, Australien. Under mina första år här i Lund satt jag bland annat i styrelsen för industriell ekonomi och hade en del andra engagemang, men har nu bytt ut det mot ett deltidsjobb vid sidan av studierna. Mitt största intresse är motorsport och jag har rest runt till fem olika racingbanor i Europa för att heja på min idol, Valentino Rossi. På fritiden lagar jag gärna goda middagar med härligt umgänge, spelar sällskapsspel och skakar en och annan Whiskey Sour.


Varför valde du Industriell ekonomi?

Jag önskar att jag hade ett insiktsfullt svar, men det var så enkelt som att en god vän som tipsade mig om utbildningen. Jag, som var väldigt osäker på vad jag ville göra, bestämde mig för att testa på indek efter ett sabbatsår med jobb och resande, bara för att se om det var en match. Sagt och gjort, här sitter jag nästan fyra år senare och är väldigt tacksam för den där rekommendationen. Men jag tror ändå att valet grundade sig i att jag ville läsa något brett som lämnade många valmöjligheter öppna. Jag ville få leva ut min analytiska och matematiska sida, och samtidigt utveckla affärsmässiga kunskaper.


Vad vill du uppnå med utbildningen?

Jag vill utveckla värdefulla egenskaper och skapa mig en edge inför mitt framtida arbetsliv, knyta kontakter med alla fantastiska studenter här i Lund och ha det riktigt roligt! Man märker stor skillnad på de första tre åren och masterutbildningen, det finns extremt kunniga professorer att lära sig av.


Vad är det bästa med att bo i Lund?

Billig falafel med GOD blandad sås. Nej, men Lund är verkligen studenternas lekplats. Man klär ut sig till konstiga temafester i tid och otid och springer runt i en vinröd ouverall utan att någon höjer ett ögonbryn. Det finns få saker som är så vackert som kullerstensgatorna med de färgglada små husen med stockrosor på våren. Lund är verkligen livets stad, men jag är ju uppenbarligen partisk.


Var bor du och hur fick du tag på det?

Jag bor i en tvåa på Magasinet, en fastighet som hyrs ut av AF Bostäder (viktigt att ställa sig i kö tidigt för att samla poäng!).


Vilket ditt bästa nollningsminne?

Det måste vara stadsvandringen då hela phaddergruppen sprang runt i soliga, härliga Lund med en kundvagn och utförde massa konstiga uppdrag för att samla poäng. Kan fortfarande tänka tillbaka på den dagen och få ett lyckorus! Det bästa var när vi utmanade en annan phaddergrupp i ölkubb mitt på Mårtenstorget, och vi fick publik i form av ett gäng glada pensionärer (som säkerligen spelat många rundor ölkubb i sina dar) som leende hejade på!


Vilken är din favoritfärg?

Det säger sig självt - bordeaux.


Gjorde du något mellan gymnasiet och att du började plugga här?

Ja, jag fick praktik på E.ON via Tekniksprånget och arbetade där i 4 månader. Sedan åkte jag på en långresa i Asien och blev senare återanställd på E.ON över sommaren. Njöt av att vara helt studiefri och tryckte även in så många småresor som möjligt till olika städer i Europa!


Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?

Eftersom jag inte förväntade mig något alls (eftersom min kunskap om I var begränsad) har jag totalt överrumplats över hur bra det är här. Jag trivs så bra, har utvecklats såväl på ett personligt plan som ett professionellt och har träffat vänner för livet!


Hur upplever du studierna?

Den största skillnaden från gymnasiet är att du studerar saker som ska ge dig spetskompetens inför arbetslivet, vilket är ett bra mål att komma ihåg. Det finns kurser som har varit så roliga att det knappt kändes som att plugga, till exempel programmering. Men sen finns det såklart även kurser som man får kämpa sig igenom men så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Jag upplevde att de första två åren var tuffast att komma igenom rent motivationsmässigt, men såhär i efterhand kan jag inse att man lade grunden inför de senare åren, samlade på sig verktyg som man nu kan applicera. Det tredje året och nu under masterstudierna upplever jag att man verkligen besitter kompetens som kan användas ute i näringslivet, och det är riktigt roligt!


Berätta om ditt engagemang

Jag har varit ordförande för Nöjesutskottet på sektionen, som anordnar evenemang såsom nintendoturneringar, cykelfester och vindsurfing. Jag har även varit Socialt ansvarig i styrelsen samt suttit som representant i valberedningen. Dessa engagemang har kompletterat studierna väldigt väl, då man fått erfarenhet av ledarskap och projektledning i en verklig situation. Att engagera sig är ett väldigt bra sätt att lära känna många fantastiska människor. Industriell ekonomi är en aktiv sektion med många möjligheter att engagera sig på olika sätt, det finns något för alla!

bottom of page