Erik Brundin (I-15)
Erik Brundin är en student i I-15 från Göteborg. Han har varit engagerad i massa olika saker i Lund. Intervjun genomfördes när Erik gick sitt femte och sista år.

Berätta lite om dig själv
Mitt namn är Erik Brundin, 25 år ung från Sveriges framsida Göteborg. I skrivande stund sitter jag på sluttampen på examensarbetet som avslutar snart fem år av studier. När jag inte pluggar brukar jag likt de flesta andra försöka hålla igång med träning, umgås med vänner och engagera mig i Lunds studentliv. I övrigt är jag en stor fantast av såväl skidåkning, vandring och resor i övrigt, så jag försöker också se till att komma iväg lite då och då på diverse äventyr.
Varför valde du Industriell ekonomi?
Det var faktiskt på håret att jag inte valde Industriell Ekonomi, utan Elektroteknik. Inte för att jag var direkt intresserad av elektroteknik i sig, utan mer av branschen där elektro- och dataingenjörer verkar inom. När jag väl på allvar började läsa på vad det innebar med elektroteknik var jag inte lika sugen längre, och insåg samtidigt att Industriell Ekonomi dels ger en mer intressant bredd, men också att industriella ekonomer var eftertraktade i de branscher jag var intresserad av. Avgörandet föll när jag mötte två stycken industriella ekonomer från Lund som skrev sitt examensarbete på resande fot i en alpbyn där jag säsongade. De lyckades övertygade mig dels om att Industriell Ekonomi var rätt utbildning för de utmaningar jag sökte, och dels att jag såklart skulle läsa i Lund.
Vad är ditt drömjobb?
Då jag har lyckats ordna ett jobb inom energibranschen till hösten där jag ska jobba med logistikrelaterade frågor så får jag säga att det förhoppningsvis är mitt drömjobb! Stora logistikprojekt i en viktig bransch ska bli väldigt spännande, och om det är full fart på arbetet där man kan testa nya idéer och får vara med driva projekt så tror jag att jag lyckats landa drömjobbet faktiskt! Det viktigaste är kanske ändå att man får arbeta i grupp och tillsammans driva saker framåt, något jag tror att utbildningen vi läser är helt rätt för.
Var bor du och hur fick du tag på detta?
Sedan ett år tillbaka bor jag i det nybyggda centrala studentboendet Dammhagen, i en gemensam lägenhet med två vänner från klassen. Det kräver en ganska lång kötid för att få boende här, så här är det lite lugnare än många andra boenden och flera äldre studenter. Tidigare bodde jag dock på det beryktade studentboendet Vildanden, i ett korridorsrum. Vildanden är känt för att ligga ”långt” från det mesta, men vi som faktiskt bott där vet att det inte är mer än 10 minuter på cykel till allt vad man kan tänkas behöva.
Jag har trivts väldigt bra på båda boendena, och mitt råd är att faktiskt inte lägga allt för mycket vikt i var man bor, utan snarare tänka på hur man vill bo. Personligen rekommenderar jag verkligen alla att testa på att bo i korridor till en början, det är en del av studentlivet och brukar i de allra flesta fallen vara en rolig upplevelse där man kan få väldigt goda vänner. Dessutom brukar det vara upplagt för riktigt bra fester! Ibland kan det vara mer påfrestande än att bo själv, men jag tror verkligen ingen är besviken över att i alla fall ha testat på den väldigt studentikosa boendeformen.
Vad är det bästa med att bo i Lund?
Det bästa med att bo i Lund är helt klart att det hela tiden finns något att göra! Fester, sittningar, nationer, sportevenemang – jag är helt säker på att Lund har något som passar precis alla. Dessutom ligger allt inom cykelavstånd vilket är väldigt bekvämt. Det ger faktiskt en ökad frihet av att aldrig vara styrd av tågtabeller, inga försenade bussar och inte behöva tänka på när sista spårvagnen hem går.
Är I-sektionen det du förväntade dig när du sökte?
Nej, det är så väldigt mycket bättre än det jag förväntade mig! Framförallt beror det på att engagemanget inom sektionen nästan är överväldigande. Jag tror inte att det finns någon annan sektion i Sverige som är lika engagerad som I-sektionen i Lund. Det skapar ett sådant väldigt mervärde till Lundalivet, studierna och utbildningen i sig. Dessutom är alla väldigt hjälpsamma och villiga att dela med sig av kunskaper, något som gjort pluggandet både roligare och lättare.
Berätta om ditt bästa nollningsminne
Jag har så många bra nollningsminnen att det är omöjligt att peka ut ett speciellt tillfälle! Får man svara hela nollningen? Jag har på ett eller annat sätt varit delaktig i fyra nollningar och alla nollningar har sina speciella tillfällen, men att uppleva nollning för första gången och känna hur otroligt välkomnad man blir första dagen är fantastiskt. Sedan finns det ju särskilda event som har varit extra roliga, men jag ska inte avslöja för mycket!
Hur upplever du studierna?
Studierna är genom de fem åren förhållandevis varierande, både vad det gäller vad man läser och vilken arbetsbelastning det är. I början är det mycket matte, och tempot upplevs som ganska högt. Ju längre tid man går, desto bättre lär man sig hur man bör lägga upp plugget, och kursernas karaktär skiftar till att bredda sig utanför matte och fysik. En industriell ekonomi ska som sagt förstå de stora sammanhangen, så både miljökurser, företagskurser och ekonomi kommer att avhandlas under lite senare delar av utbildningen. Mastern blir ännu mer fri i vad man läser, och här skiftar kurserna karaktär igen åt att bli mer övergripande och än mer akademiska genom att man läser mer forskning och förstår ämnena mer på djupet än man gjort tidigare. Ju längre tiden går på utbildningen, desto mer kan man också styra sin arbetsbelastning också.
Det är klart att man inte uppskattat alla kurser, men överlag har jag upplevt upplägget som bra och är verkligen nöjd med studierna! Ett mycket hett tips är dock att plugga tillsammans. Det är bra mycket roligare och det kommer vara väldigt många stunder man är glad att man kan slå sina kloka huvuden ihop för att lösa uppgifter.
Är du engagerad i något? (Både på sektionen och utanför.) Beskriv ditt engagemang.
Från att ha varit väldigt engagerad, både på sektionen och i andra delar av studentlivet, är jag nu så gott som helt frånkopplad engagemang, utöver en mindre styrelsepost i Lunds Akademiska Officerssällskap. Något sidojobb har jag inte haft under tiden i Lund, utan har fokuserat mer på studentengagemanget. Mitt avslutande tips här är verkligen att satsa på engagemang. Du kommer inte få in några extra pengar på det, men du kommer att ha tusen gånger roligare samt säkert få vänner för livet från det. Dessutom kan jag intyga att många arbetsgivare ser det som en minst lika bra merit som extrajobb, där jag personligen fick mitt jobb till stor del baserat på mina engagemangsmeriter!