top of page

Lund som
Studentstad

En äkta studentstad

Lunds slogan är den "den lilla storstaden" och som student hade den inte kunnat sitta mer mitt i prick. Med 90 tusen invånare kan Lund kanske inte tävla med Stockholm eller Göteborg i storlek men som en av 46 tusen studenter har du alltid något roligt att göra. Vare sig du tycker om att spexa, festa, idrotta eller helt andra saker har Lund något för dig, och med allt inom cykelavstånd kan du leva studentlivet till fullo.

När hälften av invånarna gör samma sak är det inte konstigt att staden anpassas efter dem. Kom ner till Lund och var med och sätt din prägel på Sveriges studenttätaste stad.

AF-borgen.jpg
studentstaden_bg-scaled-1.jpg

Boende

Boende är ett stort stressmoment för många nya Lundastudenter. Med fler som börjar än slutar på universitetet varje år kan det verka som att bänken i stadsparken är ens bästa alternativ. Men som äldre studenter sa till oss när vi började, det löser sig alltid. Nedanför är vår bästa tips för att hitta ett boende i Lund.

Andra hand
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

Många testar lyckan och hyr i andrahand. Vare sig det är en lägenhet-, korridorsrum- eller inneboendelösning du vill få tag på handlar det om kontakter. Sade inte pappa något om att hans kusins jobbarkompis äldsta sons flickväns ex hade bott i Lund? Ring! Han kanske kan fixa nåt till dig. Annars finns förstås alltid BoPoolen och Blocket.

LKF
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

Lunds kommun erbjuder hyresrätter via sitt bostadsbolag LKF. Här kan, och bör du ställa dig i kö nu direkt! Kötiderna är långa men avgiften låg, och LKF har några av de mest attraktiva områdena i Lund.

Nation
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

Nationer erbjuder inte bara engagemang och fester utan även boenden i deras korridorer och hyreslägenheter. Genom att jobba i deras restauranger och pubar och annan verksamhet kan du få förtur i deras bostadsköer, även som ny i Lund. Det enklaste sättet att få veta mer är genom att kontakta nationerna direkt.

Bostadsrätt
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

Om korridorsliv eller inneboende inte lockar dig så finns alltid lunds många mäklarfirmor där för dig. Om du vet att du vill köpa i förväg, gör det på försommaren när alla flyttar ut.

MHK
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

Ett stenkast från LTH ligger Stiftelsen Michael Hansens Kollegium. Här kan du ställa dig i bostadskö redan nu. Dessutom kan du söka stipendium där du både hoppar bostadskö och får lägre hyra.

AF Bostäder
AF+BOSTÄDER+logo+inverted+2_edited.png

I samma stund som du får ditt antagningsbesked har du möjlighet att ställa dig i bostadskö hos studenternas egna bostadsförmedling, AF Bostäder. Som nyantagen har du s.k. “novischförtur” under de första veckorna och många får sitt första boende på detta sätt. De erbjuder både korridorer och lägenheter

Lunds Nationer

Nationerna utgör navet i Lunds studentliv. De anordnar nattklubbar, pubar, luncher, middagar, utflykter, spex, baler och mycket annat. Det finns 12 stycken som är medlemmar i Akademiska föreningen, alla namngivna efter svenska städer eller landskap även om den geografiska kopplingen inte är lika viktig som den en gång var. Har man gått med i en nation har man tillgång till alla andra nationers aktiviteter så ett medlemskap rekommenderas för att få ut det mesta ur Lunds studentliv.

SSK.png.webp
Wermlands Nation
SSK.png.webp
Göteborgs Nation
SSK.png.webp
Kristianstads Nation
SSK.png.webp
Lunda Nation
SSK.png.webp
Kalmar Nation
SSK.png.webp
Blekingska Nationen
SSK.png.webp
Sydskånska Nationen
SSK.png.webp
Västgöta Nation
SSK.png.webp
Hallands Nation
SSK.png.webp
Helsingkrona Nation
SSK.png.webp
Malmö Nation
SSK.png.webp
Östgöta Nation
bottom of page